• Darnózseli Község Weboldala


Egészségügyi tájékoztató

Darnózseli község Önkormányzata és

Dr. Takács Julianna c. főorvos, belgyógyász háziorvos asszony

ezúton is felhívják a figyelmet az alábbiakra,

a koronavírus és az influenzás megbetegedések kapcsán

 

Darnózseliben jelenleg NINCS koronavírusos megbetegedés, vagy annak gyanújával megfigyelt beteg.

 

Fontos, hogy a koronavírus csak nagyon kis százalékban ér el veszélyes mértéket.

Azonban a pánik, a túlzott félelem legveszélyesebb, amitől meg kell tartóztatnunk magunkat, környezetünket! A pánikkeltésről, a kamuhírek, téves információk megosztásáról, már nem is beszélve.

 

Ezért lényeges a megfelelő egyéni tájékozódás!

Nélkülözhetetlen az egyéni védekezés, a megelőzés, a hatóságok utasításainak, ajánlásainak betartása: https://bit.ly/38zZdgA.

 

Az egyik legfontosabb a rendszeres, alapos kézmosás a tanácsoltak szerint: https://bit.ly/2vcjZ8p

 

A megfelelő járványügyi óvintézkedések betartása mellett a járvány intenzitása, betegszáma csökkenthető, az egészségügyi ellátórendszer terhelése mérsékelhető!

Fontos, hogy amennyiben koronavírusra utaló tüneteket észlel magán, telefonon tájékoztassa háziorvosát, ne tegye ki a veszélynek a többi beteget!

 

A fertőzés terjedése emberről-emberre, jellemzően cseppfertőzéssel és a fertőzött váladékokkal történő szándékos vagy véletlen érintkezéssel történik.

A fertőződés tünete:

láz,

száraz köhögés,

légzési nehézség,

 

A lappangási ideje legfeljebb 2-12 nap, átlagosan 5-6 nap. A betegség 80%-ban enyhe tünetekkel lezajlik, azonban főképp az idős és /vagy egyéb krónikus betegségben szenvedő embereknél súlyos formában jelentkezhet.

Sajnos, speciális kezelés, védőoltás egyelőre nem áll rendelkezésre. A vírus nagyon gyorsan terjed zárt közösségekben, ezért fontos a védekezés!

Kérjük, hogy kísérje figyelemmel a kormányzati koronavírus tájékoztató oldalt:

www.koronavirus.gov.hu
www.facebook.com/koronavirus.gov.hu

 

Magyarország kormánya március 11-én rendkívüli jogrendet és veszélyhelyzetet rendelt el az ország teljes területére, amely visszavonásig érvényes. Ebben többek között szerepel, hogy az osztrák határokon is szigorítások lépnek életbe, illetve, hogy az iskolák bezárása jelenleg nem indokolt, de a kormány megtilt minden 100 főnél nagyobb beltéri, valamint 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényt.  A rendelkezésekről a www.koronavirus.gov.hu kormányzati oldalon tájékozódhatnak.

Darnózseli község Önkormányzata a kormány és az országos operatív törzs iránymutatása alapján, a Dr. Takács Julianna háziorvossal együttműködve, felelősen jár el.

 

Minden, a lakosságra vonatkozó rendelkezésről időben tájékoztatjuk a lakókat.

Az országos operatív törzs ajánlása, hogy a  60 éven felüliek, lehetőleg kerüljék a közösségi rendezvényeket, ne menjenek jelentős tömeget vonzó eseményekre.

 

A háziorvosok ajánlása a betegellátás tekintetében:

A következők betartásával segíthetjük egymást a járványveszélyes időszakban:

  1. Csak sürgős szükség esetén jöjjenek el személyesen a rendelőbe!
  2. A halasztható vizsgálatokat, vérvételt helyezzük későbbre!
  3. A receptíratás érdekében is rendelkezésre állnak alternatív megoldások, pl.: a háziorvossal való telefonos konzultálás!
  4. Az éves szűrővizsgálatokat halasszuk későbbre!
  5. Amennyiben láz, köhögés, nehézlégzés jelentkezik És az elmúlt 14 napban szoros kapcsolatban volt új koronavírussal fertőzött személlyel vagy fertőzött területen járt, telefonon vegye fel a kapcsolatot a háziorvosával.
  6. Hangsúlyozottan fontos a nyugalom megőrzése, a pánik elkerülése!

 

Kérjük, járjon el Ön is felelősen!

Fazekas Zoltán  polgármester

Dr. Takács Julianna háziorvos

 Vissza


Programok, események


AKTUÁLIS HÍREK